Superstiţii

Dec 27, 2011 by

Orice e făcut de mâna omului este perisabil la un moment dat sau cel puţin modificabil. Doar că la începutul începuturilor, în perioada oamenilor cavernelor, lumea nu se baza aşa de mult pe ce aveau în mână şi construcţiile lor de-a lungul timpului, pentru că erau superstiţioşi. O furtună era îndeajuns să ajungă să se închine tunetului şi fulgerului.
Ulterior, omul a devenit mai inteligent, dar superstiţia a rămas, luând modificări serioase.
De la pisica neagră, la americanii care au dezvoltat legi pentru numărul 13, lumea are anumite senzaţii pe care nu şi le explică (exclud scepticii şi raţionalii, realiştii) şi încearcă să găsească totuşi un înţeles anumitor lucruri care se întâmplă.
Abundă peste tot diverse teorii cu explicaţii despre energia care există în oameni, în orice materie şi s-a încercat o dezvăluire a impalpabilului. Cu toate acestea anumite lucruri au rămas. Divinitatea, sub orice formă e recunoscută ea, aduce cu ea , invariabil de popor, diverse complicaţii, nelămuriri, de unde şi crearea unor adjuvante, care mai în râs mai în serios, se menţin de-a lungul timpului.
Omul este curios din naştere, încearcă să descopere şi ce nu reuşeşte să înţeleagă, îi dă o notă incertă şi fabulează. Spirite rele şi bune, pisici, scări, numere, oricare ar fi ele, au o origine undeva, fie într-o experienţă întâmplată cuiva, fie doar în mintea cuiva.
Aş vrea să cred că totul are o explicaţie în lumea asta şi să nu ne bazăm pe chestii care nu pot fi înţelese, deşi, recunosc, acest lucru nu este posibil, pentru că unele fenomene nu pot fi pricepute de mintea omului.
Sunt curioasă cine suferă de superstiţia de a fi român şi a nu reuşi în viaţă. 🙂

12 Comments

 1. Sincer intotdeauna cifra 13 a fost cu noroc pentru mine asa ca…nu prea las loc de superstitii.

 2. Ciprian Bojan

  Avem, la promoție (adică multe și ieftine), în ambalaje 3 în 1, 7 în 4; de import, autohtone, individuale și colective! Deci…
  Superstițiile sunt de multe feluri și umple creieru’ la popor, ca poporu’ să le poată măcina mărunt, mărunt, mărunțel…

 3. Stiintific se cheama indoctrinare, careia ii cadem victime cu totii inca din frageda pruncie :d , inca de cand ni se administreaza o doza serioasa de teama si dualitate, bine si rau, frumos si urat…etc.. ! Psihologic, e undeva cam acelasi lucru cu deosebirea ca se observa mai mult individul si nu multimea, descoperindu-se nevoia de a fi protejat de o forta superioara, de cineva care face curatenie in urma noastra, de cineva care deschide usi pe care noi ca indivizi nu suntem constienti ca putgem sa le deschidem!
  Filozofic, aici e smecherie mare, pentru ca anumiti oameni ”bine intentionati” s.au folosit de indoctrinare, s.au folosit de nevoile oamenilor si au modificat totul dupa bunul plac sau nevoile personale…cel mai practic si realist exemplu sunt religiile, unde in zilele noastre se observa clara distantare fata de credinta in Dumnezeu si o tot mai mare ”cursa” inspre imbogatire!
  …ok…mai exista si varianta, de luat in calcul, ce se cheama advertising, o varianta pe cat de serioasa pe atat de periculoasa, pentru ca speculeaza la maxim fiecare slabiciune si fiecare nevoie a individului!
  ….superstia de a fi roman?…asta tine mult de mentalitatea de a fi …roman..adica….mereu in cautare de identitate, in cautare de valori, in cautare de ceea ce inseamna a fi roman, fapt care naste adevarata intrebare, ”de ce ne cautam mereu valorile ca si cand cineva ar fi sters cu buretele trecutul?”…sa fie oare pentru ca trecutul nu a fost cel pe care l.am invatat in scolile comuniste?…sau pentru ca mai toate cartile de istorie straine, vorbesc despre romani ca despre niste oameni avizi dupa imbogatire rapida, oameni ce nu precupetesc in a uita principiile moralitatii si bunei cuviinte in a dobandi acea imbogatire….
  …scuze….dar mi.a placut topicul articolului…de asta am si vorbit foarte mult :))

  • Articolele pe care le scriem au scopul de a facilita comumicarea intre noi. Ma bucur ca iti vrei sa iti exprimi parerea pe subiectul asta. O sa scriu un articol si pe religie la un moment dat, si ma astept la multe polemici…

 4. Cred că de superstiţia de a fi român suferă cel mai mult sportivii 😐

 5. Sincer se zice ca trebuirile care le incepi de luni vor merge bine toata saptamana, dar eu in fiecare luni prefer sa nu fac nimic! Mie de fel imi merge bine de marti. Oricum asta este ceva ce am incercat-o eu, nu vreau sa o transform in superstitie :))

 6. Din pnctul meu de vedere, cei care cred in superstitii sunt cei care pur si simplu nu pot gandi in afara “cutiei”. Cei care s-au nascut cu niste idei preconcepute si vor muri cu aceleasi idei.

 7. Sunt curioasă cine suferă de superstiţia de a fi român şi a nu reuşi în viaţă. 🙂
  genial:)) dar raspunsul cred ca este reprezentat de o cifra nu tocmai imbucuratoare

Trackbacks/Pingbacks

 1. Superstiţii | rusbianca | BunDeCitit.ro - [...] | rusbianca rusbianca.wordpress.com : Omul este curios din naştere, încearcă să descopere şi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ab ad blocker top 10 ecommerce platforms for small business top 10 ecommerce providers top 10 ecommerce sites top 10 ecommerce software top 10 ecommerce solutions top 10 ecommerce websites top 10 it outsourcing companies top 10 outsourcing companies in india top 10 software company websites
Nick Easton Womens Jersey