Şicanarea, ironia, sarcasmul

Feb 25, 2012 by

Din marea familie a inteligenţei-răzbunare-refulare fac parte: şicanarea, ironia, sarcasmul. Sunt sigură că toţi le-am întâlnit la un moment dat.
Există multe definiţii pentru fiecare şi sunt câţiva dintre noi care efectiv nu suportă şicanele decât până la un anumit nivel, deşi ştiu să fie ironici subtil şi uneori chiar sarcastici până în măduva oaselor.
Când însă te naşti într-o familie în care toată lumea e sarcastică şi ironică tot timpul, doar nu o să ieşi tu bunătatea de pe lume!
Îmi plac ironiile fine, aluziile, pot să iau în râs defecte de-ale mele şi uneori sunt o brută faţă de ceilalţi, dar am şi eu limitele mele.
Trebuie să fii destul de inteligent să-ţi dai seama când poţi să-ţi permiţi să fii ironic sau sarcastic, sau să faci glume drăguţe, cât poate încasa celălalt şi să se şi amuze când e cazul.
Părerile sunt împărţite: sarcastici sunt oamenii inteligenţi care sunt fini observatori sau sunt oamenii refulaţi şi răzbunători care nu ştiu cum să te atace în alt mod.
Care e doza potrivită? Cât suporţi? Poţi să trăieşti cu un om care e sarcastic de fiecare dată când prinde ocazia, sau cu unul care nu prinde nici o ironie? Ţi se mişcă repede rotiţele sau mai trebuie unse din când în când cu bunădispoziţie?
Dacă eu aş fi blondă şi s-ar face mereu glume pe seama mea, sub formă de şicanări cred că nu aş suporta şi i-aş desfiinţa pe toţi idioţii din jurul meu.
Mulţumesc Domnului că sunt brunetă şi sarcastică cu măsură!

Related Posts

21 Comments

 1. E bine sa fii cumpatat in toate, pana si in sarcasm si ironii. Toate au o limita. Eu nu as putea trai cu cineva care sa fie mereu sarcastic, ironic si sicanitor, pentru ca toate astea nu-i dovedesc inteligenta, ci dovedesc nemultumirea lui, neimplinirea lui si nerecunostinta lui fata de tot ce-l inconjoara. Pur si simplu il ignor, pentru mine nici nu exista. Il ocolesc, pentru ca imi creeaza o stare de repulsie si sunt atat de multe lucruri frumoase in lumea aceasta, care sa ma bucure si sa-mi aduca implinirea si fericirea, incat pur si simplu refuz sa faca parte din perimetrul in care ma dezvolt si ma desfasor eu. Asta e… suntem diferiti, dar avem posibilitatea si libertatea de-a alege, unde, cu cine si langa cine ne traim scurta viata si dreptul de-a alege este o binecuvantare.

  O zi minunata iti doresc Bianca! 🙂

  • Eu sunt o persoana destul de sarcastica, dar cu prietenii buni sunt limitata in treaba asta, ca stiu cum suna…e drept, ironiile sunt dragute uneori , dar cu bun simt 🙂
   O seara placuta!

 2. Incarcatura genetica e importanta, dar mediul si educatia pot face diferenta.
  Nu te mai lega de blonde. Si ele e Oameni :)).

  • Da, bine , nu ma mai leg, le compatimesc de fapt pentru ca nu stiu cum de se fac atatea glume pe seama lor…as fi curios sa aflu cine a pornit treaba asta 🙂

   • Rares

    Buna,si eu as fi curioasa sa stiu de ce se fac atatea glume pe seama blondelor…:)))))

 3. Doamne, parca ne-am fi inteles sa scriem pe aceeasi tema!! Poate mai multi, poate reusim sa schimbam ceva in atitudine.

  • Sunt curiosa cum as putea sa incep asta cu mine 🙂

   • Cam cu ce masura masori cu aceea ti se va masura, asa ca daca eu fac mai putine ironii pe seama altora sau chiar incetez, ceilalti nu vor mai avea obiectul muncii. E ca in cearta de familie, nu te poti certa de unul singur daca partenerul nu iti raspunde la cearta

 4. si cand te gandesti ca am avut senzatia ca esti blonda

 5. Ciprian Bojan

  Majoritatea glumelor de care râdeam și mai râd încă sunt autoironiile! 🙂

 6. A dreacu’ naţie de scorpioancă! 😀

 7. Şicanarea, ironia, sarcasmul, sunt apanaje ale unui EGO exacerbat peste măsură. Inteligenţa, înseamnă cu totul altceva, aşa cum erudiţia, înseamnă a avea o memorie fenomenală, nicidecum inteligenţă… E o mare deosebire între a fi inteligent şi a fi un dispozitiv biologic de înregistrat, precum şi a fi violent şi grosolan în plan “intelectual”. Inteligenţa, înseamnă INTEGRARE, în vreme ce violenţa — şi şicanarea, ironia şi sarcasmul, sunt tot forme de violenţă! — sunt semne de primitivism abil disimulat în dosul unei raţiuni hipertrofiate. 😉

  • Da sunt tot forme de violenta, sunt de acord. Doar ca unele au iz de gluma, si nu vin rau intentionate.

   • Bianca, zi rodnică să ai! 🙂
    În contextul articolului, se citeşte “printre rânduri” că te referi la ele ca forme de violenţă. Eu văd în articolul tău mai curând o provocare la dezbatere pe tema unei astfel de violenţe, mai curând decât acceptarea ei ca “normalitate”. Şi desigur, mă refer la sensul comun al acceptării, cea raţională, pentru că altfel, avem o altă discuţie, care se referă la integrare. Simpla acceptare, e o formă de mimetism social… 😉
    Iar din articolele tale, răzbate orice afară de superficialitate şi convenţionalism. Mă înşel cumva? 😯

    • Salut! Nu te inseli deloc, ai ochit bine ce am vrut sa spun. Imi doream sa vad cum vad altii aceasta situatie si ca este doar o forma de violenta pasiva. Cat despre articolele mele, chiar sper sa nu denote superficialitate, chiar daca uneori doar arunc o tema in discutie si nu o dezbat pe toate partile.

 8. Există ceva pasiv oare? Violenţa, în cazul nostru, dar în sens larg, poate fi oprin Universul din drum, curgerea energiilor de pildă, printr-o atitudine pasivă? Există pasivitate?
  Nah, că mi-am găsit de lucru! Că tot aveam timp liber berechet! 🙁
  …Şi ce dacă! 😉 O să îmi fac! Chiar îmi place cum merge discuţia aici!
  Îmi vine o idee creaţă!! (d’astea am avut mai mereu, că de aici şi etichetele de… mă rog…)
  Pe când http://www.biancarus.tv?
  Că mie mi-a plăcut “About”. Eu cred că poţi să faci asta şi cu mult succes! Ce zici?
  Vlogurile câştigă din ce în ce mai mult teren şi te-ar ajuta mult în ceea ce ţi-e drag! 🙂
  Domeniul îl poţi lua pe godaddy.com cu vreo 10 euro la pachet cu biancarus.info.
  Sigur, e o părere, dar cred că merită să te gândeşti la un home business pe domeniul tău şi chiar sunt convins că poţi face un job bun din asta! Lucrând de acasă, poţi să furnizezi multor televiziuni materiale, iar când ieşi la filmări, eşti liberă de orice presiuni. Şi dacă eşti Scorpie, sigur Libertatea, e una din valorile tale! (Monica e Scorpie şi ştiu! 🙂 Cred că asta ne ţine împreună, între altele…
  În fine, revin la idee: Există pasivitate? Adică, zic eu, poate fi oprită curgerea energiilor în vreun fel?

  • Ma gandisem la o varianta mai simpla la categoria Ask Me, sa-mi puna lumea intrebari si sa le raspund prin videolog, dar e mai complicat ca o pot face doar in week-end, si deocamdata mai lucrez si la alte proiecte pe langa job/ul care ma tine la birou pana seara . Am in derulare o carte si un scenariu de film de scurt metraj…dar ideea nu e rea. Colegul meu de facultate, Valentin Narcis Sturzu, a fost printre cei care si-au facut videolog acum cativa ani, si ii merge foarte bine. Are multe proiecte pe videoclipuri, ca asa s-a facut cunoscut.
   La mine asta ar fi proiect de viitor si nu unul foarte apropiat:)
   Dar o sa ma gandesc mai serios la treaba. Oricum o sa tin si partea cu scrisul pentru ca imi place. Sa vad cand am timp sa ma organizez in primavara asta.
   Multumesc mult de sugestie si informatii 🙂
   Cat despre pasivitate…e doar un alt mod de scurgere de energie parerea mea.

 9. PS: Domeniul e liber! 🙂 Am făcut clic pe link de curiozitate, nah, că asta mă caracterizează… Sunt o fire curioasă!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Şicanarea, ironia, sarcasmul | rusbianca | BunDeCitit.ro - [...] ironia, sarcasmul | rusbianca rusbianca.wordpress.com : Trebuie să fii destul de inteligent să-ţi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ab ad blocker top 10 ecommerce platforms for small business top 10 ecommerce providers top 10 ecommerce sites top 10 ecommerce software top 10 ecommerce solutions top 10 ecommerce websites top 10 it outsourcing companies top 10 outsourcing companies in india top 10 software company websites
Nick Easton Womens Jersey