Mirosul lumii

Jan 31, 2013 by

Mirosul Lumii

Mirosul lumii este romanul de debut al scriitoarei indiene Radhika Jha ajuns bestseller în ţara natală şi care primeşte premiul Guerlain în 2004. Acesta este comparat cu celebrul Parfumul al lui Suskind, pentru că autoarea descrie absolut orice acţiune şi stare din carte cu ajutorul mirosului.

O lume senzuală, interesantă şi şocantă pentru mulţi dintre cititori. Subiectul romanului este simplu: o tânără crescută în Kenya, după moartea tatălui este forţată să stea cu unchii ei din Paris, în timp ce mama ei stă la alte rude în Londra cu cei doi fraţi mai mici.
Schimbarea ţării, îndepărtarea de familie şi mai ales obligaţiile venite din partea tradiţiilor păstrate de către unchi şi mătuşa o fac pe tânăra Leea să părăsească casa rudelor în căutarea unui adăpost mai potrivit.

Descoperim o dată cu ea Parisul şi poporul francez, aşa cum nu l-aţi văzut vreodată. Totul se reduce la nivel de senzaţie olfactivă, de la întâlnirile amoroase la ospeţele culinare.
Viaţa unui străin neacceptat într-o metropolă europeană nu este deloc uşoară, mai ales pentru o fiinţă care gândeşte cu simţurile.

Veţi avea ocazia să observaţi un stil extrem de feminin, care cucereşte prin frumuseţea cuvintelor alese, prin stările sufleteşti descrise şi prin curajul protagonistei de a lupta până îşi găseşte locul în lume.

Obsedată de un miros necunoscut, greu, îngrozitor, care o îndepărtează adesea de oameni şi care parcă o urmăreşte ca un personaj invizibil, Leea descoperă foarte târziu că de fapt este doar o închipuire: “-Tu nu miroşi, îmi zice până la urmă. E glasul fricii pe care o porţi în tine. Vrei să crezi că miroşi pentru că atunci nu mai trebuie să lupţi. În felul acesta, nimeni nu te va mai putea răni, pentru că tu deja te-ai respins singură, ai renunţat la orice urmă de respect de sine.”

Mirosul lumii vă va ajuta să vă daţi seama că toate lucrurile din jur au un parfum, uneori nedefinit, dar mereu prezent în memoria noastră.

2 Comments

  1. Cartea se aseamănă într-adevăr foarte cu Parfumul lui Patrick Suskind și mi-a plăcut, e genul de carte care se citește pe nerăsuflate. 🙂

    • rusbianca

      Eu inca n-am citit Parfumul, dar am impresia ca e mai buna cartea lui Patrick Suskind

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mirosul lumii | rusbianca | BunDeCitit.ro - [...] pentru că autoarea descrie absolut orice acţiune şi stare din carte cu ajutorul mirosului. rusbianca.wordpress.com cateva secunde…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ab ad blocker top 10 ecommerce platforms for small business top 10 ecommerce providers top 10 ecommerce sites top 10 ecommerce software top 10 ecommerce solutions top 10 ecommerce websites top 10 it outsourcing companies top 10 outsourcing companies in india top 10 software company websites
Nick Easton Womens Jersey