bianca trista

De ce trebuie să fac anumite lucruri, să spun anumite vorbe sau să gândesc şi să simt anumite gânduri şi sentimente? De ce? Mă forţează cineva cu un pistol la tâmplă? Mă roagă generaţii întregi de femei şi bărbaţi obişnuiţi cu un anumit stil de a trăi viaţa?

Vreau să ştiu că pot simţi orice fără să dau 100 de explicaţii absolut inutile, pentru că oricum nu le crede nimeni. Şi să nu fiu pusă la zid că ies din normalitate şi că aş fi ciudată.

Nu, nu mă mint singură, măcar de un lucru sunt sigură: senzaţiile de care sunt conştientă şi pe care mi le trezeşti. Ce rămâne pe lângă sunt doar vorbe goale, aruncate din complezenţă sau necesitate, din dorinţa sau proiecţie de vise şi din speranţă.

Avem impresia uneori că dacă stăm şi vorbim mult şi răsucim problema pe toate părţile, cumva vom ajunge la o soluţie definitorie pentru noi şi cu care suntem mulţumiţi, bucurându-ne că am descoperit-o. Şi din acel moment înainte, gata, trebuie s-o aplicăm neapărat şi să continuăm doar prin prisma schimbărilor aduse de ea.

Nu sunt de acord. Nu ştii că acea concluzie funcţionează pentru totdeauna sau că este cea potrivită pentru că nu ai cum să etichetezi ce simţi şi să iei decizii forţând sufletul să se plece în faţa raţiunii. Eu mă pot răzgândi oricând. Termenii problemei nu sunt ficşi. Nu e ca şi cum am vorbi de matematică, logică sau anatomie.

Cum să hotărăşti când obiectul discuţiei nu este palpabil sau neschimbător? Te simţi mai bine pentru că iei totuşi o decizie şi mergi pe altă cale, care chipurile ar trebui să funcţioneze şi te simţi mai liniştit, pentru moment. Cât durează însă până ajungi să te întrebi cu voce tare dacă procedezi bine? Pe de altă parte, nici nu poţi doar să simţi şi să te laşi purtat în consecinţă, mereu şi mereu…
Şi atunci? Aştepţi. Confirmarea soseşte negreşit, mai devreme sau mai târziu…