“Come and dream with me!” Este îndemnul lui Georges Melies, părintele regiei de film, din Hugo, unul dintre cele mai bune filme ale anului.
Martin Scorsese ne aduce o producţie extraordinară despre un băiat orfan din anii ’30, care locuieşte în gara din Paris şi printr-o coincidenţă, face cunoştinţă cu Georges Melies.
Filmul este nominalizat la 11 Oscaruri şi are numeroase premii, Globul de Aur, Bafta etc. şi toate pe bună dreptate.
Hugo, un copil de 12 ani care a învăţat meseria de la tatăl lui şi unchiul său, are grijă de mecanismele ceasurilor din gară, fără ştirea nimănui. Tatăl i-a făcut cunoştinţă cu o maşinărie ciudată: un fel de robot care poate desena. Se chinuie mult timp până îl repară şi îl pune în funcţiune, obţinând astfel un mesaj de la mult iubitul său părinte.
Hugo se împrieteneşte cu nepoata lui Georges Melies, pe care o să-l ajute mai mult decât s-ar fi aşteptat.
Scenariul este foarte bine scris după cartea lui Brian Selznick de către autor şi John Logan.
Scorsese ne face cunoştinţă cu o lume de vis a Parisului. Trenuri care scot aburi, inspectori de gară veniţi din război, intrigi amoroase, un regizor uitat de lume, pasiunea pentru cărţi a oamenilor, aventurile unor copii îmbătaţi de farmecul vieţii, totul ca într-un mic orăşel unde lumea ştie tot ce se întâmplă.
Scenografia şi costumele par desprinse dintr-o carte pentru copii, pline de culoare, delicateţe, perfecte pentru un basm. Lumina caldă învăluie întreaga atmosferă de iarnă în care este scufundată gara şi Parisul.
Un film fantastic care deşi poate părea pentru copii, este de fapt adresat adulţilor care au încetat să mai spere şi să mai viseze.
Personajele sunt jucate impecabil de Ben Kingsley în rolul lui Melies, Asa Butterflied în rolul lui Hugo, Sacha Baron Cohen în rolul inspectorului de gară şi Chloe Grace Moretz în rolul Isabellei, prietena lui Hugo.
Avem şi alți actori foarte cunoscuţi: Jude Law, Christopher Lee, Emily Mortimer, Richard Griffiths.
Mesajul filmului este spus clar: “If you lose your purpose is like you’re broken.”
Cele mai frumoase vise sunt filmele. Scorsese nu a adus un omagiu doar lui Melies şi copilăriei, ci lui însuşi şi cinematografiei.
http://youtu.be/hR-kP-olcpM