Filmul Cursa (2011) aduca ceva nou spectatorilor flamanzi de filme de actiune. Nu este inteles de multi pentru simplul fapt ca e o combinatie inedita de film de arta  si film de actiune gen hollywod cu multa scene a la Tarantino si sange gratuit.

Scenariul scris dupa o carte,  arata povestea unui sofer cascador care in timpul liber conduce masini in timpul jafurilor.

Regizorul este danez: Nicolas Winding Refn si cu siguranta nu ati auzit de el , desi a realizat Valhalla rising si alte filme de actiune.

Filmul a castigat premiul de regie la Cannes, asa incat cinefilii merita sa-l vada. Publicul de la noi nu este educat pentru asa ceva. Combinatia intre scene subtile de dragoste in care personajele se uita unul la celalat pentru a exprima emotia , toate desfasurandu-se in relanti,  muzica suava, lumina intentionata si scenele de violenta exacerbata, nu este gustata de oricine merge intr-un cinematograf, si provoaca mai degraba rasul.

Secventa din lift in care, Ryan Gosling, soferul nostru si femeia pe care o iubeste, Carrey Mulligan se saruta intr-un colt si apoi urmeaza partea de violenta, este esenta filmului: emotie si actiune.

Ryan Gosling face un rol interesant. Eu nu l-am vazut decat in The notebook, filmul  arhicunoscut din topurile filmelor cele mai  romantice ale tuturor timpurilor. Rolul de aici e extraordinar: are o mina uneori impasibila si de ce nu ingenua. Te pacaleste la inceput si te surpinde pe parcursul filmului. E portretizat un fel de James Dean cu manusi de piele, o scobitoare in gura si un geaca argintie cu un scorpion desenat pe spate. Gluma cu scorpionul si broasca din final rezuma tot filmul.

Publicul trebuie educat parerea mea. El mananca ce i se da; eronat ca el ne conduce, producatorii de film il controleaza.

All in all, enjoy the movie 🙂
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YrDRdna-Rxg&w=640&h=360]