Luna mai vine cu multe filme frumoase, acţiune, sf, comedie, dramă şi romance.

Începem cu o comedie frumoasă, The Big Wedding (Nuntă cu peripeţii), cu premiera în SUA pe 10 mai. Cupluri vechi care pretind că sunt cupluri de dragul unor altor cupluri şi mai noi pregătiţi cu toţii de o nuntă cu mare fast. Aşa cum ne-a obişnuit, Robert de Niro participă la tot mai multe comedii de familie, alături de Diane Keaton, Susan Sarandon, Robbin Williams în rolul preotului, Katherine Hegl (Grey’s Anatomy), Amanda Seyfried (Les Miserables). Un scenariu scris şi regizat de Justin Zackhman (The bucket list).

 

 

 

Continuăm cu un film care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, Mud, cu premiera pe 1 mai în Franţa. O interpretare promiţătoare a lui Matthew McConaughey în rolul unui fugitiv ajutat de către doi băieţi să se ascundă de oamenii legii şi vânătorii de capete. O dramă cu multă acţiune la care participă şi câştigătoarea premiului Oscar, Reese Whiterspoon, Michael Shannon şi Sam Shepards.

 

Pe măsură ce ne apropiem de vară, ne îmbarcăm într-o aventură de zile mari cu filmul Kon-Tiki. Deşi a avut premiera la diverse festivale începând cu vara trecută, sperăm să-l vedem şi noi. O superbă experienţă filmică cu aer colonial, care aduce aminte pe alocuri de filmele cu exploratori şi Jaws. Avem povestea lui Thor Heyerdal care străbate Oceanul Pacific alături de încă 5 oameni pe un vas de lemn în 1947, încercând să demonstreze că cei din America de Sud s-ar fi aşezat în Polinezia. O călătorie de 101 zile și 8000 de kilometri. Heyerdal a filmat expediţia care ulterior a devenit un documentar premiat cu un Oscar în 1951. Un film ce merită văzut şi care demonstrează că “real adventure has no limits”. A fost deja nominalizat la Oscar anul acesta pentru cel mai bun film străin, fără să câştige. O producţie norvegiană scoasă de regizorii care au realizat şi Bandidas (Salma Hayek şi Penelope Cruz pe care o sărbătorim azi).

 

At any price ne prezintă o poveste emoţionantă a unui fermier ameninţat să piardă totul, munca de o viaţă, pământul, familia. O dramă în care ne încântă cu o interpretare frumoasă Dennis Quaid şi fiul risipitor, Zac Efron. Printre zbateri financiare provocate de criză, curse de maşini care pot aduce aparent gloria mult visată, relaţii complicate între tată şi fiu, soţ şi soţie, iubit şi iubită, reuşim să vedem importanţa valorilor umane. Un film care a avut premieră la Festivalul de la Veneţia în 2012.

 

The Reluctant Fundamentalist ne oferă punctul de vedere al unui pakistanez care lucrează pe Wall Street şi este prins între visul american, o situaţie dificilă cu luare de ostateci şi comportamentul rasist al americanilor vis-a-vis de musulmani după 9/11. Povestea ne este adusă pe marele ecran de către regizorița Mira Nair care a realizat şi filmul Amelia (aventura Ameliei Earhart cu Hilary Swank şi Richard Gere).

 

Pentru cei care încă nu au apucat să vadă şi ultima parte din Iron Man cu Robert Downey jr., mergeţi cât mai curând să-l vedeţi! Este un scenariu foarte bine realizat, cu clasicele replici sarcastice ale lui Tony Stark, legături bine închegate cu The Avengers şi un final frumos. Urmăriţi şi interpretarea excelentă a lui Ben Kingsley şi Guy Pearce!

 

Probabil cel mai aşteptat film al primăverii şi de ce nu al anului este The Great Gatsby! O ecranizare absolut fantastică a lui Baz Luhrman (Romeo and Juliet, Moulin Rouge, Australia) ne aduce pe ecrane povestea milionarului Jay Gatsby şi a iubitei lui Daisy. Interpretarea senzaţională a lui Leonardo di Caprio sper să-i aducă de data aceasta nu doar o nominalizare la Oscar ci şi premiul mult aşteptat. Îi mai putem urmări cu plăcere pe Tobey Maguire, Carey Mulligan, Isla Fisher, Joel Edgerton. Un spectacol de zile mari prezintă o naraţiune clasică, mult iubită, regizată cu măiestrie şi care va impresiona publicul prin combinația amețitoare a tuturor elementelor artei filmului folosite la maxim (imagine, efecte speciale, lumină, culoare, sunet şi interpretare). Un trailer excelent!

 

Fanii SF-urilor vor avea ocazia în luna mai să vadă două filme bine realizate: Star Trek Into the darkeness de J.J. Abrams (serialele Fringe, Revolution, Lost, Alias) cu interpretarea excelentă a lui Benedict Cumberbatch (serialul Sherlock, The Hobbit) şi After Earth cu Will Smith şi fiul său Jaden (la noi ajunge abia pe 7 iunie).

 

Iubitorii de comedie vor fi încântaţi să urmărească la sfârşitul lunii Marea Mahmureală 3, ultima parte a nebuniei. Aceiaşi eroi sunt traşi într-o aventură şi mai spectaculoasă decât în primele două filme: o înmormântare, o răpire, lupte de cocoşi şi multă adrenalină. De ce? “Because it’s funny!”

 

Încheiem luna mai cu Before Midnight, finalul poveştii de dragoste a îndrăgiţilor Jesse şi Celine din Before Sunrise (1995) şi Before Sunset (2004): Ethan Hawke şi Julie Delpy. La 18 ani de la prima întâlnire, pornesc cu copiii într-o vacanţă în Grecia. Vor putea păstra romantismul relaţiei după atâţia ani? Rămâne de văzut!

Vizionare plăcută!