Gomboți cu prune este o reţetă veche românească cunoscută şi cu numele de Găluşte cu prune. Un desert gustos potrivit în orice perioadă a anului, dar în special toamna când se coc fructele în Ardeal. Vă prezint reţeta mamei mele.

Ingrediente

1 kg de cartofi albi
500 grame prune
2 ouă
4 linguri de făină
2 linguri de ulei
2 linguri de zahăr
Sare
Pesmet
Scorţişoară

Se face un aluat din cartofii fierţi şi pisaţi, ouă, sare, zahăr, făină şi ulei. Pesmetul se prăjeşte puţin cu ulei şi când se ia de pe foc, se adaugă 5-6 linguri de zahăr.
Într-un bol se scot sâmburii din prune, se adaugă puţin zahăr şi scorţişoară.
Se ia câte o lingură plină de aluat, se pune câte o jumătate de prună în el şi se face o formă rotundă de minge. Într-o oală cu apă şi sare se pun gomboții cu prune la fiert şi se aşteaptă aproximativ 3-4 minute până ies la suprafaţă. Se dau prin pesmet şi se aşează pe un platou.
Având în vedere că aceste găluşte cu prune sunt foarte consistente, recomand să se consume nu mai mult de 2-3 bucăți la o masă.
Puteţi încerca să adăugaţi şi puţină nucă pisată în pesmet.
Poftă bună!