Înainte de sărbători, Guy Ritchie vine să ne încânte cu încă un episod din seria lui Sherlock Holmes, ecranizare cărţii A game of shadows de Sir Arthur Conan Doyle. Scriitorul, la fel de renumit ca celebra Agatha Christie a dat naştere de-a lungul timpului multor poveşti pe marele şi micul ecran. Cei de la Hollywood şi-au îndreptat privirea în 2009 spre acest autor.
Mai bine punctat din punct de vedere cinematografic decât primul episod, filmul din 2011 ne aduce pe aceiaşi protagonişti: Robert Downey Jr. şi Jude Law, cărora li se alătură pentru o apariţie scurtă, frumoasa din filmul The notebook: Rachel McAdams şi tânăra suedeză care a făcut furori anul acesta cu The girl with the dragon tatoo , Noomi Rapace, în rolul unei ţigănci, care i se potriveşte foarte bine, poate şi datorită descendenţei dintr-un tată spaniol, cântăreţ de flamenco şi forţa dată de mama sa scandinavă.
Regizorul nu-şi strică reputaţia şi se ridică la înălţimea aşteptărilor.
Povestea simplă, pentru cei care au citit cartea, este destul de condensată în două ore: întâlnirea fatidică a detectivului cu duşmanul său de moarte: profesorul Moriarty (interpretat magistral de Jared Harris).
Filmul este foarte bine elaborat, lucrat mai mult pe starea personajului şi elementele cele mai cunoscute ale lui Sherlock Holmes şi Watson (Sherly, o prescurtare nepotrivită). Actorii îşi fac treaba exemplar, poate prea exemplar, sunt cam tineri pentru rolul pe care trebuie să-l pună pe ecran, iar dialogul în contradictoriu între cei doi e învăţat pe de rost, la virgulă!
Producţia aduce o scenografie remarcabilă, apar câini de mai multe rase, printre care şi un bulldog coborât parcă din Jack şi Grăsanul, care îl însoţeşte pe Watson.
Cadre largi pentru descrierea ambianţei, montaj rapid pe tot parcursul filmului pentru a întreţine acţiunea. Nu surprinde cu nimic pe cititorii cărţii. Downey împrumuta personajului din caracterul său, la fel şi Watson care are un personaj destul de liniştit.
Totul este studiat la milimetru, filmul se bazează mai mult pe acţiune decât pe descrierea caracterelor.
Partea excelentă este imaginea picturală din pădure, mişcările în relanti ( în special cele care îl portretizează pe detectiv şi modul lui cunoscut de gândire), descrise cu fineţe şi finalul oricărei lupte.
Snobismul lui Holmes este puţin exagerat şi american mai degrabă decât englez.
Filmul impresionează prin faptul că este o realizare bună în genul producţiilor de acţiune.
Nu surprinde nici finalul, dar amuză modul lui de expunere spectatorilor.
Filmul dă un iz de punere în scenă a cărţii.
Mă bucur că nu au apelat la 3D şi au păstrat mişcarea clasică, deşi uşor sufocată de prea multă acţiune.
Personajele sunt creionate bine, surprind detaliile fine, cunoscute de către cinefili, privite la plan detaliu, combinate cu planuri generale de scurtă durată, schematice, dar suficiente pentru ritmul scontat de regizor.
Filmul merită văzut şi revăzut.