“Nu poţi prinde credinţă cu undiţă”.
Cei care merg împotriva curentului sunt mai fericiţi la final, sau cel puţin aşa o demonstrează acest film minunat, plin de realism, candoare, comedie britanică şi care emoţionează prin frumuseţea vieţii.
Salmon fishing in Yemen este o producţie a regizorului Lesse Hallstrom, nominalizat la Oscar, care ne-a încântat cu multe filme de calitate: What’s eating Gilber Grape, Chocolat, Hachiko: a Dog’s story etc., scris după nuvela lui Paul Torday de către scenaristul Simon Beaufoy (Oscar pentru Full Monty, Slumdog Millionaire, 127 Hours) şi care vine cu o distribuţie impresionantă: Ewan McGregor (Star Wars, Moulin Rouge, Trainspotting), Emily Blunt (The Devil wears Prada, The young Victoria, The adjustment bureau şi în curând The five-year engagement) şi faimoasa Kristin Scott Thomas.
O echipă fantastică pentru un film de zile mari, lipsit de multe clişee americane şi care încântă spectatorul.
Povestea este una puţin absurdă: şeicul din Yemen doreşte să poate pescui somoni şi la el în ţara, la fel cum practică şi în Scoţia, unde are o proprietate frumoasă. Scopul lui însă este unul măreţ, de pace şi linişte în această zonă plină de conflicte.
Pentru acest proiect este angajat un savant în ale pisciculturii (Ewan), care este dovada clară la fiecare pas că tot acest demers este o inepţie, dar care este angrenat forţat de către purtătorul de cuvânt al primului ministru (Kristin) şi reprezentata şeicului (Emily) să ducă la bun sfârşit această însărcinare.
Un om de ştiinţă sceptic cu o căsnicie ratată, o tânără care suferă din cauza dispariţie iubitului în Afganistan, un şeic vizionar înţelept şi o femeie cu o misiune politică sunt ingredientele de succes ale acestui film.
Punerea în scenă a naraţiunii filmice, dezbrăcată de fandoseli hollywoodiene şi de pretenţii tipic filmelor europene este poate soluţia următorului gen de film, care să reîmprospăteze cinematografia prezentă.
O poveste originală care te inspiră să trăieşti.