Cunosc o artistă talentată, veselă, plină de viaţă care şi-a ales nu doar o singură artă să se exprime ci două: desenul şi tango-ul: Oana Ispir.

1. Cine este Oana

Este o persoană care desenează şi construieşte obiecte, iar de câţiva ani încoace s-a împrietenit şi cu dansul.

 

 

 

 

 

2. Cum ai început să desenezi

Mi-am petrecut o mare parte a copilăriei la ţară la bunici, dacă trebuie să desenez ceva fără să gândesc probabil va sări repede un copac sau o pisică pe hârtie.
Am fost un copil cam liniştit, chiar izolat, mă cam pierdeam printre cărţi probabil am început să desenez ca să îmi umplu lumea de personaje.
Am început şcoala primară într-o clasă cu profil de arte plastice, la Deva şi am continuat până la absolvirea Liceului de Arte din localitate. Încă un pas – Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti şi gata suntem în prezent.

3. Ce face un ilustrator 

Ilustrează cărţi – sau e-books în viitorul apropiat, jocuri video sau pe hârtie, editoriale de presă, publicitate sau se amestecă nepoftit în alte domenii cum ar fi lumea jucăriilor, web designul sau designul de font sau de carte.
De asemenea un ilustrator cade în unele zile în pesimism dacă stă să se gândească că poate cărţile pe hârtie vor dispărea.
În celelalte zile îşi revine repede deoarece chiar şi fără cărţi,  ilustraţia e necesară într-o lume în care tot mai puţini oameni se opresc să citească un text fără o imagine alăturată fie print sau online.

4. Proiecte şi lucrări

În ultimii 2 ani, de când am devenit ilustrator freelancer, am ilustrat cărţi de poveşti, poezii şi fabule, manuale şcolare, cărţi de colorat, caricaturi, cutii de jocuri şi bineînţeles ilustraţie de dragul ilustraţiei.
În prezent lucrez la conceperea unei cărţi complete – text, imagine, format şi paginare. E un proiect personal la care am făcut schiţe cam multă vreme şi ar fi timpul să capete şi finalitate.

5. Care sunt opţiunile tale: pictură, desen

În prezent experimentez desenul în peniţă şi pensulă cu tuşuri şi cerneluri colorate – cred că e începutul unei frumoase prietenii.
Îmi mai place tehnica acuarelei, îmi pare opusul desenului în peniţă, nici un accident nu e iremediabil ba chiar întâmplarea joacă jumătate din joc.
Am mai experimentat desenul cu creioanele colorate – pentru că îmi amintesc de copilărie, colajul – pentru că te poţi juca mult cu compoziţia până să o fixezi, ilustraţia obţinută cu obiecte fotografiate sau ilustraţia digitală.

6. Freelancer sau angajat la o firmă

Am fost angajată încă din timpul facultăţii întâi într-o firmă care produce jocuri pe calculator apoi într-o editură iar experienţa obţinută mi-a folosit foarte mult.
Ca angajat ai siguranţa financiară ca freelancer nu prea, dar ai mai multă libertate de mişcare şi de a alege ce să desenezi.
De asemenea ca freelancer dacă nu îţi creezi singur un program de lucru ordonat zilele se amestecă cu nopţile şi cu weekendurile şi cu sărbătorile şi rişti să rămâi cu un timp fără repere, cu senzaţia de lucru permanent şi uniform.

7. Cum se trăieşte cu un artist

Super. Facem schimb de experienţă:) (Acesta este răspunsul Oanei dar şi al lui Augustin Păun, dansator şi profesor de tango, partenerul Oanei).

 

8. O altă pasiune: tango-ul. Cum îl vezi faţa de ilustraţie?

O pasiune mai nouă. Găsesc în fiecare zi paralele între ele şi mă surprind cât sunt de multe, dar până la urmă amândouă sunt moduri de expresie personale.
Cel mai recent punct comun găsit era modul în care înveţi: deprinzi tehnica apoi începi să o adaptezi propriei persoane astfel încât să te simţi liber în exprimare.

9. Sfaturi pentru ceilalţi ilustratori

Mi-a fost foarte folositoare înscrierea în Clubul Ilustratorilor acum câţiva ani. Afli lucruri legate de contracte, organizări de expoziţii, promovare personală, toate mai uşor de obţinut făcând parte dintr-un grup.

Pe Oana o puteți urmări pe blogul ei sau pe pagina de Facebook.