Patologiile excesului de Marc Valleur şi Jean-Claude Matysiak este o carte foarte uşor de înţeles, chiar dacă nu aveţi nici o legătură cu terapia şi psihologia.
Cartea vorbeşte de cele 4 mari categorii de adicţii: sex, alcool, droguri,jocuri, cu precizarea că există şi alte dependenţe care se menţionează, dar acestea nu sunt dezbătute. Se prezintă cazuri concrete la fiecare adicţie în parte, oameni care au trecut prin aceste probleme, unii care s-au vindecat, alţii care încă se luptă cu ele şi alţii care au cedat ulterior. Aceste cazuri sunt studiate din punctul de vedere al terapeutului, precum şi modalităţile optime de vindecare, de revenire la normal, la o viaţă în care dependenţa aceasta este în cel mai rău caz doar un viciu, care nu mai este dus la extrem.
Excesele sunt de mai multe forme şi limita între un viciu şi o dependenţă este foarte subţire, mai labilă decât ne-am putea imagina vreodată. Nu există o dependenţă mai uşoară decât alta şi totul ne este dezvăluit la nivel personal pe fiecare pacient în parte, evoluţia lui în cadrul familiei şi societăţii.
Este o carte excelentă pentru a înţelege cât de uşor ar fi să decădem o mare parte dintre noi, de la un pahar de băutură, sau o pasiune pentru un om, joc etc la o adevărată dependenţă. Celelalte dependenţe precum televizorul, internetul, mâncarea etc. sunt la fel de nocive ca cele de mai sus.
Cartea a apărut la editura Nemira în 2008, se poate cumpăra atât din librării cât şi online. Autorii sunt: Directorul Centrului medical Marmottan din Paris, respectiv Şeful Secţiei de adictologiei a spitalului din Villenueve-Saint-Georges din regiunea Val-de-Marne. Au scos şi alte cărţi pe acelaşi subiect 1992-2006.