Ingrediente

500-600 grame piept de pui
2 ardei iuţi
3 morcovi potriviţi
O ceapă
Un ardei gras
2-3 căţei de usturoi
6 linguri ulei de măsline
50 grame ciuperci
1/2 cană de apă
5-6 linguri sos de soia
O lingură oţet balsamic
O linguriţă zahăr
3-4 linguri sos de roşii
O cană de orez
Aromă curry

Este o reţetă chinezească destul de cunoscută de pui picant cu legume, care este adaptată pentru europeni. Cei care au mâncat de la Wu Xing o vor recunoaşte imediat. Necesită destul de mult timp prepararea, prin urmare înarmaţi-vă cu răbdare.
Puiul se taie feliuţe groase cam de 1-2 cm, cu cât mai subţiri cu atât mai bine. Morcovii și ardeiul se taie feliuţe julienne, foarte subţiri, caracteristic preparatelor chinezeşti. Ardeii iuţi se taie rondele, ceapa se taie felii subţiri, iar ciupercile la fel.
După ce toate au fost pregătite, se încinge tigaia sau wok-ul (e de preferat un wok de fontă de calitate). Se adaugă uleiul şi puiul care se căleşte aproximativ 10 minute. Culoarea obţinută trebuie să fie albă, să nu se prăjească. Se ia puiul deoparte, se pune într-un castron şi se acoperă. În aceeaşi tigaie se pune ceapa 1-2 minute până devine sticloasă. Dacă vedeţi că nu mai există ulei, se mai poate adăuga o lingură. Se adaugă morcovii, ardeiul şi ardeii iute şi se mai lasă 5 minute. Ardeii iuţi trebuie verificaţi să fie potriviți. Se pot adăuga ardei iuţi din oţet sau naturali.
Se adaugă puiul şi se pregăteşte sosul. Într-o cană mai mare, puneţi jumătate de pahar de apă, sau chiar un pahar mai mic, sosul de roşii, oţetul şi sosul de soia, zahărul. Se amestecă bine şi se toarnă în tigaie. Se mai lasă încă câteva minute, iar la final se adaugă usturoiul pisat şi se mai lasă 2 minute.

Orezul se fierbe în apa în care s-a adăugat o linguriţă praf de curry pentru a-i da aromă şi culoare.
Se serveşte cald orezul alături de puiul picant.

Nu adăugaţi alte condimente gen sare şi piper pentru că este sărat de la sosul de soia şi iute de la restul ingredientelor picante. Este o mâncare care se poate servi atât la prânz cât şi seara alături de un pahar de bere rece.

Mai poftiţi!