Cel mai bun tort de ciocolată din lume, cu o reţetă foarte veche, din 1832, din Vienna, inventată de către Franz Sacher pentru Klemens Wenzel von Metternich, este o delicatesă excelentă, găsită în cafenele din Austria.

Pentru a face tortul, înarmaţi-vă cu multă răbdare pentru că durează mai mult de 24 de ore pentru a-l finaliza. Eu am probat reţeta de câteva ori şi de fiecare dată mi-a ieşit diferit. Experimentaţi!:)

Ingrediente pentru 12 porţii:
Blat:
150 g ciocolată amăruie (nu ciocolată menaj)
130 g unt moale
110 g zahăr pudră
110 g zahăr tos
Un baton vanilie sau esenţă vanilie
6 ouă
125 g faină

Umplutură:
300 g dulceaţă caise acrişoară

Glazură:
200 g zahăr
1/4 l apă
200 g ciocolată amăruie (nu ciocolată menaj)

Pentru blat, tăiaţi ciocolata bucăţele şi puneţi-o la topit la bain marie. Untul se amestecă cu zahărul pudră, vanilia şi apoi se încorporează câte un gălbenuş şi câte 1-2 linguri ciocolată topită, până se termină ingredientele pentru blat.
Separat se bat albuşurile spumă cu zahărul tos şi se introduc în blat, mai întâi 2/3 din albuş, apoi făina şi după aceea restul de albuşuri, amestecând foarte uşor.
Compoziţia se băgă la cuptor, într-o formă rotundă, având grijă se se aşeze în tavă o hârtie de copt şi suprafaţa blatului să fie netezită cu o spatulă sau un cuţit.
Se ţine 15 minute cu uşa cuptorului întredeschisă şi încă 35 de minute cu uşa închisă.
După ce se scoate blatul, acesta se aşează pe ambele părţi, pentru a se răci. Durează aproximativ o oră.

Dulceaţa se încălzeşte şi ea la bain marie şi se unge tortul feliat în două, la jumătate şi pe deasupra, uniform.
Între timp puteţi începe prepararea glazurii, care este puţin mai complicat de realizat.
Apa trebuie să fiarbă doar 3-4 minute pe foc împreună cu zahărul. Ciocolata tăiată mărunt se topeşte la bain marie şi se adaugă puţin câte puţin la siropul de zahăr.
Glazura trebuie să aibă o consistenţă groasă dar suficient de lichidă pentru a putea fi întinsă.
Vă recomand un fund de lemn care se roteşte pe care să aşezaţi blatul pentru a fi împodobit cu glazură, pentru că în câteva minute aceasta se întăreşte.

Tortul poate fi ornat cu ciocolată. Se aşează la frigider 24 de ore sau doar peste noapte şi se serveşte cu frişcă. Este excelent cu un cappucino sau cafea simplă.

Poftă bună!