Deşi nu mă mai dau în vânt după sarmale, o dată pe an gust din cele făcute de mama, mai ales că pune mai puţină carne.
Ingrediente
2 verze potrivite (crude sau murate)
4-5 cepe albe potrivite
2 morcovi
1/2 kg carne de porc (sau vită cu porc sau ciuperci)
O cană de orez
O cană de păsat (opţional)
200 ml ulei
Sare, piper
Cimbru, mărar
O oală mare de lut
Dacă nu aveţi varză murată, va trebui să opăriţi varza crudă în apă clocotită cu sare să puteţi desface încet frunzele.
Pentru compoziţie, se taie ceapa mărunt, se amestecă cu morcovul răzălit şi se căleşte puţin până devine sticloasă.
Dacă vreţi sărmăluţe mai slabe, adăugaţi puţin păsat care trebuie fiert. (Păsatul+ boabe de porumb măcinate)
Amestecaţi carnea, păsatul, orezul şi restul de legume călite cu sarea, piperul şi cimbrul.
Se ia o lingură de compoziţie şi se face sărmăluţa într-o frunză de varză potrivită. Aveţi grijă să o rulaţi strâns şi să închideţi bine la capete.
În oala de lut se aşează pe fund câteva crenguţe de mărar uscat şi frunze de varză şi pe urmă se aranjează sărmăluţele, de preferinţă în cerc. Se pune peste apă cât să le acopere, iar dacă folosiţi varză crudă, se adaugă sos de tomate să fie puţin acrişoare. Le acoperiţi cu câteva frunze de varză tăiate mărunte sau întregi şi lăsaţi să fiarbă în cuptor aproximativ 4 ore la foc mediu.
Se servesc calde cu smântână şi ardei iute.
Poftă bună!