Supa sau ciorba de fasole uscată cu afumătură este consumată mai mult în sezonul rece, cel puţin în Ardeal şi probabil cea mai bună variantă este cea servită în pită. Vă prezint supa de fasole uscată cu costiţă afumată.
Ingrediente
O cană şi jumătate de fasole uscată
O ceapă uscată
3 morcovi
1 pătrunjel
O ţelină
1 ardei gras
Costiţă afumată (cât consideraţi)
1 lingură făină
O cană apă
2 linguri pastă de roşii/bulion
Sare, piper
Se pune în apa rece fasolea uscată şi se lasă peste noapte să se umfle, iar dimineaţa se pune la fiert în aceeaşi apă la care se adaugă puţină sare.
Într-o oală se pune apă la fiert cu costiţă afumată şi se adaugă legumele tăiate cubuleţe sau rondele, după preferinţă. Se lasă pe foc aproximativ 60 de minute, probaţi carnea şi legumele din când în când.
Între timp, amestecaţi într-o cană o lingură de faină cu pastă de roşii şi apă pentru ingroșala. (Eu nu sunt amatoare de rântaş, uleiuri şi ingrediente prăjite).
Se pune în oala de supă fasolea şi i se mai dă un clocot cu ingroșala. Potriviţi la gust cu sare şi piper şi presărați câteva frunze tocate de ţelină sau pătrunjel.
Se serveşte caldă cu o salată de ceapă uscată.
Poftă bună!