Mulți dintre noi vedem anumite lucruri acolo unde ele nu există, obişnuiţi cu o realitate general acceptată.

Introspecţia ar trebui să ne ajute în măsura în care într-adevăr avem suficientă disponibilitate să descoperim lucruri care pot zdruncina credinţele noastre şi să le acceptăm. Pentru că altfel vedem doar în şabloane, cât mai diversificate e drept, dar în fond şi la urmă şabloane şi atât.

Şi este nevoie de timp să putem pricepe ce se întâmplă şi de şi mai mult timp să credem.

Nu înţelegem că este atât de simplu să zicem: dacă aş vedea asta altfel… şi deja totul se modifică. Se poate chiar ca vechea idee şi concepţie să dispară complet aproape instant şi să mărturisim cu stupoare: cum de am fost atât de orb şi mai ales, de ce nu am avut capacitatea să privesc din alt punct de staţie.

Suntem puternici şi slabi în acelaşi timp, dar avem toate condiţiile să scăpăm de prejudecăţi.

Nu încurcaţi indiferenţa cu detaşarea, faptul că nu eşti implicat nu înseamnă că vezi mai bine, ci doar că ai altă opinie. Când eşti însă detaşat, vezi ce nu ai văzut înainte. Dar este posibil chiar şi în acel moment să fii prea copleşit de lecţia învăţată şi să te întorci fix în direcţia opusă, iar atunci îţi dă cu virgulă. Puţin probabil totuşi.

În situaţii care implică oamenii şi sentimente obiectivitatea este un intrus care arareori reuşeşte să străbată fără să iasă puţin şifonată.

Din fericire, odată ajunşi în alt loc, nu ne mai întoarcem în groapa de unde am urcat. Cel puţin dacă eşti suficient de stabil emoţional şi mental mergi înainte, iar următoarele adâncituri vor fi de altă natură, mai uşor de trecut sau de evitat.

De câtă experienţă de viaţa ai nevoie şi de cât echilibru interior? Depinde de fiecare, dar în general mai mult decât te aştepţi. Pentru că de fiecare dată vei spune mândru, am învăţat lecţia ca apoi să vezi că repeţi greşeala fără să-ţi dai seamă sau efectiv cazi în alta, poate şi mai gravă, pentru că este timpul şi eşti pregătit să înfrunţi ceva şi mai puternic.

Mi-ar plăcea să cred că măcar cei care îmi sunt dragi nu sapă puțuri în jurul meu.