Ce legătură poate există între două cupluri vecine, un pui de elefant, sex şi lasagna ? Răspunsul îl găsiţi în spectacolul “Unora le place swingul” pus în scenă de către regizorul Claudiu Puşcău şi care a avut premieră în 27 noiembrie la Teatrul de Artă.

O comedie savuroasă cu inspiraţie americană, după The Couple next door de Donna Hoke, în care un cuplu tânăr cu probleme în mariaj încearcă o experienţă inedită într-o zi de vineri, extrem de veselă, cu vecinii lor, swingeri experimentaţi. Relaţiile sunt mai complicate decât par în ambele tabere şi fie că vă place ciocolata (să practici swing-ul) sau vanilia (să nu-l practici), veţi afla poate mai multe despre voi ca parte implicată într-o relaţie decât despre ceilalţi.

Ne încântă decorul minim şi extrem de util, ieşirile şi intrările din scenă ale fiecărui actor, construcţia personajelor, oameni simpli care încearcă să răzbească împreună prin diverse mijloace şi care dincolo de uşoara apropiere de linia clasică a comportamentului românesc într-un cuplu, iese la iveală trăirea, cu bune şi rele a unui om implicat într-o relaţie.

Ne fac să râdem şi în acelaşi timp să descoperim legăturile fragile între oamenii care se iubesc actorii Lavinia Munteanu, Anca Manolescu, Edgar Nistor şi Marius Călugăriţă. Multă energie şi frenezie în interpretarea personajelor aflate în căutarea bunăstării sufleteşti.

Piesa încântă atât la nivel de construcţie narativă şi regizorală cât şi la nivel de joc al actorilor, intuitivi, naturali, calzi.

Mesajul transmis celor nemulţumiţi de viaţa pe care o duc, fie că au pe cineva drag alături sau nu, este că întotdeauna se poate mai bine şi depinde doar de tine să-l obţii sau nu. A ţine cont de cel de lângă tine este totodată indispensabil.

Regizorul merge mai mult pe argumentaţie pe lângă indicaţiile de mişcare în colaborarea cu actorul, importantă fiind pregătirea interioară a personajului şi necesitatea naturaleţii jocului pentru a evidenţia simplitatea şi poate şi precizia mesajului către public. Libertatea este oferită actorului pentru a construi o imagine reală pe care spectatorul o poate simţi şi asimila, înţelegând de fapt dincolo de idee, de ce se află în sala de spectacol şi cum pleacă încărcat de emoţie, ca după o lecţie de viaţă servită într-un ambalaj artistic excelent pentru a putea fi primit cu braţele deschise.

Vă recomand cu multă căldură să mergeţi la piesa care se va juca şi în 12 decembrie la Teatrul de Artă, iar pentru mai multe detalii să urmăriţi pagina lor de Facebook şi a artiştilor.

Fotografii : Unora le place swingul

unora le place swingul de claudiu puscau