La mine în Cluj încă se mai fac mâncăruri tipice ardeleneşti, cu reţete foarte vechi transmise de la bunici la copii şi la nepoţi. Din fericire mama este o tare bună bucătăreasă. Prin urmare azi continuăm cu Vărzare.

Ingrediente pentru 10 vărzări

Aluat
1 cubuleţ drojdie
1 kg făină albă
O lingură zahăr
Un vârf de sare
Minim o cană de apă

Umplutură
O varză
1/2 ceapă albă sau roşie
O cană apă
Un ardei iute/piper
Sare

Se zdrobeşte drojdia, se adaugă zahărul şi apă şi se încorporează făina. Treptat se mai adaugă apă şi făină până se face un aluat nici prea vârtos nici prea moale, frământând (asta pentru cei care ştiu să frământe).
Se lasă la dospit cam o oră.

Varza se taie mărunt, se pun într-o cratiţă cu o lingură sau două de ulei, o cană de apă, sare, ceapă şi pentru a fi puţin picantă, un ardei iute sau piper. După ce este gata, în aproximativ 30 de minute, se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Se iau câte 1-2 linguri de luat, se întinde bine pe masa presărată cu făină albă, se face o formă rotundă de plăcintă, se pun în mijloc 2 linguri de umplutură, se închide vărzarea şi se pune în tavă la cuptor pentru 30 de minute, până se rumeneşte puţin pe deasupra.

Se servesc calde sau reci. Umplutura poate varia: varză călită, brânză de burduf sau mai slabă, prune, etc.

Poftă bună!