Alexandru Damaschin are un proiect frumos şi ambiţios: Zanticus TV– un spectacol multimedia realizat în România prin intermediul unor călătorii în țară timp de 5 ani şi promovarea frumuseţilor româneşti.
De curând a lansat o campanie de crowdfunding pe Crestemidei.ro, unde vă puteţi implica şi voi.

 

Cine este Zanticus TV şi cine este Alexandru Damaschin

Zanticus TV este un proiect care se dezvoltă din 3 mari motive, motive scoase” din culise”:

1. Credem că putem îmbunătăți viața românilor prin promovarea țării așa cum merită.

2. Credem că suntem generația care poate da mai departe ceea ce am primit.

3. Credem că e bine să-ți cunoști țara înainte să vorbești despre ea.

 

 

În 2011, am avut norocul sau șansa să generez această idee. Până în 2011, până la vârsta de 25 ani, singura mea ocupație a fost break dance-ul, teatrul-dans și poezia. Sunt mai cunoscut în mediile underground de street dance și teatru din Iași și România decât în alt gen de medii sociale. Pseudonimul de artist este Zanticus.

 

alex damaschin

Alexandru Damaschin

 

Care este ideea proiectului şi cum o susţii

Se pare că a devenit primul turism reality show din România deși n-a existat nici o intenție în această direcție. Pur și simplu ne-am trezit că, la nivel național, cu trecere și locuire prin fiecare județ, nimeni n-a mai făcut așa ceva. Există show-uri de turism la nivel local sau poate regional dar la nivel național, doar Dimitrie Gusti a mai încercat ceva asemănător cu zeci de ani în urmă.

Zanticus TV realizează episoade de turism în care prezintă destinații turistice și români de seamă. De asemenea, produce câte un montaj media de tip hyperlapse+timelapse pentru fiecare județ.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=oM0jitMrweo

 

3. Cum ai început această călătorie?

Mi-am stabilit că fac această călătorie cu 3 ani înainte. Am stabilit și data: 16 august 2014. Sunt născut pe 15 august și am zis că dau o petrecere de ziua mea și a doua zi plec pentru 5 ani prin țară. Timp de 3 ani am motivat, mi-am împărțit viziunea și am convins alți 13 prieteni să meargă cu mine. Așadar, pe 16 august 2014 am fondat primul proiect pe care l-am numit Zig Zag prin România.

 

zig zag tv

Zig Zag prin Romania

 

Am părăsit grupul fix după 1 an după ce am călătorit împreună prin 7 județe. A fost o perioadă fantastică pentru mine fiindcă am văzut că țelul prinde rădăcini, am învățat enorm de multe noțiuni ale lucrului în echipă și a felului cum se conduce un grup. Zig Zag prin România călătorește în continuare și mă bucură enorm să văd că aduc un impact în fiecare județ prin care trec. După ce am părăsit grupul, am fondat Zanticus TV.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6cJFiWuPTVo

 

O campanie de crowdfunding în România pe Crestemidei.ro. De ce?

Cred că este o întrebare care merită multă atenție. Cunosc o grămadă de oameni care au idei și proiecte dar n-au nici bani, nici consultanță și nici susținere. Și cred că, în afară de cei de care am auzit, mai sunt alți oameni în această situație.

Când am cunoscut echipa Crestemidei și am aflat cât de puține proiecte au fost derulate am fost șocat. Păi unde sunt românii care vor să facă proiecte, să facă afaceri, să dezvolte produse? Cred că trăim într-o perioadă plină de oportunități în România. Suntem o generație care am scăpat de jugul lipsei de inițiativă. Ar trebui să zburdăm cu proiecte.

De exemplu, te duci la cei de la Crestemidei și chiar dacă nu știi de unde să începi, înveți aici. Înveți să-ți prezinți ideea, înveți să ți-o promovezi, înveți să primești feed-back de la cei cărora te adresezi, înveți să recompensezi sau să creezi un produs și la final, strângi și bani cu care să-ți dezvolți proiectul. E cea mai delicioasă modalitate de a-ți începe o afacere, un proiect sau de a” crește” pur și simplu o idee.

 

filmulet multumire

 

Din acest motiv, mi-am luat angajamentul, de bună voie și nesilit de nimeni, ca pe parcursul campaniei pentru Zanticus TV, să recompensez finanțatorii și cu un filmuleț de mulțumire. În acest filmuleț transmit mesajele finanțatorilor pe care, înainte, îi întreb” de ce finanțezi proiectul Zanticus TV?”. Scopul acestor clipuri este de a le oferi celor care se uită, suficiente motive să-și înceapă propriul proiect chiar de la românii care sunt dispuși să finanțeze astfel de inițiative.

 

De ce ar trebui să contribuim la proiectele de promovare a României către români?

În primul rând, ca să nu ne mai plângem că” nu se poate”. E timpul să ieșim cât mai mulți din falsul mit că” nu se poate”. Tot timpul vor exista oameni care preferă să aleagă varianta că” e greu”. E normal să fie așa și nu e nici o supărare. Dar cei care pot și își doresc, au nevoie de inspirație, de îndrumare și de susținere. Promovarea României, așa cum merită promovată, ne ajută pe toți. N-ați observat că suntem un popor emancipat? Dacă se întâmplă ceva, toată țara vuiește. Păi mai întâi, hai să ne vedem țara promovată așa cum trebuie, cu toate locurile frumoase și românii de seamă și apoi să ne emancipăm și să ne lăudăm la familie, la vecini și la nepoți că avem și noi cu ce.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Z0Wwk-k7HSQ

 

În al doilea rând, pentru că singurul mod de a face o schimbare în România este că tot mai mulți români să dezvolte afaceri, produse și proiecte pentru semenii lor. Să reclădim spiritul de comunitate la nivel național. Să facem bine, dacă vrem să găsim bine. Să ne întărim prosperitatea pe care, cu mânuțele noastre ne-o facem. Nimeni nu ne face atât de mult rău precum ne facem noi înșine.
În al treilea rând, pentru că nimeni în țara asta nu este buricul pământului. Ce vreau să spun cu asta? Că este foarte important ca orice acțiune a noastră să fie făcută câte un pic pentru noi, pentru familia noastră, pentru comunitate, pentru stat, pentru angajați, pentru echipă și pentru ce lăsăm în urmă. Ăstaaaa-i spiritul pe care-l ador atât de mult! 🙂

Pe Alex Damaschin îl găsiţi pe Facebook, la fel şi proiectul Zanticus TV şi puteţi contribui în cadrul campaniei de crowdfunding de pe Crestemidei.ro.