“Adapt or die!” Este sloganul filmului Moneyball, nominalizat la 6 Oscaruri, nereuşind însă să ducă acasă nici unul. Brad Pitt face un rol de zile mari pentru care merită urmărită această producție.
Regizorul Bennet Miller ne aduce pe ecran un film inspirat de o poveste adevărată: fostul jucător de baseball Billy Beane, care renunţă la cariera de jucător pentru că nu era suficient de bun şi devine un manager de succes al echipei Oakland Athletics.
Scenariul este tipic american, dar este o reţetă de succes care reuşeşte de zeci de ani de zile şi încă va mai sta mult timp în picioare: o poveste bună, o carieră de succes în viaţa reală după care se scrie filmul, actori cunoscuţi şi o realizare foarte bună. Ce poate lipsi?
Există şi răsturnări de situaţii. Managerul angajează un tânăr economist (Jonah Hill) în momentul în care îi pleacă cei mai buni jucători la echipe care plătesc mai bine.
Soluţia este revoluţionară şi prin urmare netestată şi neadorată de cei din vechea gardă: prin metode matematice se aleg jucători foarte talentaţi, care din diverse motive nu sunt acceptaţi în echipe foarte bune.
Vor câştiga statisticile, matematica şi creierul uman? Experienţa nu îşi mai are loc în acest joc? Rămâne să vedeţi în film.
Brad Pitt surprinde prin naturaleţe. Este un personaj care recurge mai mult la mimică decât la dialog şi o face extrem de bine. Are un surâs în spatele fiecărui cuvânt şi ăsta este trademark-ul lui Brad Pitt.
Înţelegem de ce a fost nominalizat la Oscar, atât actorul cât şi filmul, care are un subiect relativ uşor, dar destul de împământenit în mintea şi sufletul americanilor: un sport naţional, dăruirea de a învinge, actori celebri.
Dintr-o dată resursele sunt folosite la maxim şi banii sunt mai puţin importanţi. Oamenii motivaţi pot realiza lucruri extraordinare. Veţi rămâne cu o senzaţie plăcută după final.
Alături de Brad Pitt mai apar şi Robin Wright şi Philip Seymour Hoffman, care sunt foarte sigură că se îndreaptă spre încă un Oscar în următorii ani.
Moneyball este o demonstraţie de spirit învingător în faţa vieţii.